Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 3-8-2019

Dik

"De huidige volwassenen zullen naar verwachting ongeveer tachtig jaar oud worden", zegt prof. Frans Kok van de sectie Humane Voeding en Epidemiologie van Wageningen Universiteit. "Maar geldt dat ook voor de komende generaties? Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking is inmiddels te dik, alle campagnes ten spijt. Als er niets verandert, zijn de vooruitzichten somber."

De steeds inactievere jeugd, die reist op de achterbank van de tweede auto en haar vrije tijd doorbrengt op de scooter en achter het beeldscherm, dreigt de dupe te worden van de menselijke efficiente stofwisseling. "Die is berekend op schaarste, niet op overvloed", aldus Kok. "En al helemaal niet op bewegingsarmoede."

Om het evenwicht te herstellen, pompen bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden miljarden in het onderzoek naar medicijnen, voedingsstoffen en dieten. Maar Kok gelooft niet dat we daar al onze kaarten op moeten zetten. "Overgewicht is niet alleen een biologisch probleem. Het heeft ook alles te maken met onze leefomgeving die lichaamsbeweging ontmoedigt en met een eetcultuur die uitnodigt tot overeten."

Meer in 'Het Westen eet zich dik in eenzaamheid' | Frans Kok over het samenspel tussen voeding, genen en verhaasting. [Link]

Weekblad voor Wageningen UR, 6 juni 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.