Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 25-6-2020

Dierlijke eiwitten voor vegetariers

Plantaardige eiwitten zijn geen goede spieropbouwers, dierlijke eiwitten wel. Dat ontdekten voedingswetenschappers van de universiteit van Helsinki tijdens een onderzoek naar de spiermassa van vegetarische vrouwen. Hoe meer eiwitten de vrouwen dagelijks consumeerden, hoe groter hun spiermassa.

Dat gold voor de hoeveelheid dierlijke eiwitten die de vrouwen aten, uit eieren en zuivel. Plantaardige eiwitten verhoogden de spiermassa niet, waarschijnlijk omdat hun samenstelling van aminozuren minder gunstig is. In plantaardige eiwitten zit bijvoorbeeld minder leucine, een aminozuur met een anabole signaalfunctie. Dat zou een reden kunnen zijn waarom plantaardige eiwitten de spiergroei minder stimuleren dan dierlijke.

Vegetarische vrouwen aten ongeveer evenveel eiwit als vleesetende vrouwen, maar hadden toch gemiddeld vier kilo minder spieren dan vleesetende vrouwen.

De onderzoekers vrezen dat relatief veel vegetarische vrouwen op hogere leeftijd last van spierzwakte zullen krijgen.

Het onderzoek is verschenen in de British Journal of Nutrition.

Sport & Fitness, december 2009.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.