Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 8-9-2019

Diamanten rijst uit Wageningen verbetert dieet in arme landen

Onderzoekers van het Wageningse onderzoeksinstituut Plant Research International werken aan een nieuwe rijstsoort die meer vitamines, eiwitten en mineralen bevat. De diamanten rijst, zoals de onderzoeksgroep de variant noemt, heeft rijstkorrels met een bijzondere structuur.

"Bij de bewerking van bruine naar witte rijst gaat de voedingswaarde voor een groot deel verloren", zegt dr Lonneke van der Geest van Plant Research International. "Daarom bevat witte rijst bijvoorbeeld minder ijzer, calcium, eiwitten en vitamine B1 dan bruine rijst. Omdat grote groepen mensen liever witte rijst eten dan bruine, hebben veel mensen op deze wereld een dieet dat te weinig van deze voedingsstoffen bevat."

Het idee achter de diamanten rijst is dat die zich laat bewerken tot witte rijst, maar zijn voedingswaarde behoudt.

"Als je van bruine rijst witte rijst maakt, slijp je de vezelschil om de rijstkorrel weg", zegt dr Chun-Ming Liu van Plant Research International. "Daarbij haal je ook de kiem en de dunne aleuronlaag, een eiwitrijke laag, om de korrel weg, en die bevatten juist veel voedingsstoffen. In de rijst die we proberen te maken zit het vlies los van de vezelschil. Als je de vezelschil weghaalt, blijven de kiem en de aleuronlaag zitten."

De onderzoekers werken met een reeks rijstvarianten die zijn ontstaan door het erfelijk materiaal van planten met chemicalien te behandelen, zodat er interessante mutanten kunnen ontstaan. De diamanten rijst is niet genetisch gemodificeerd.

Omdat boeren in China de rijstvariant al telen die de Wageningers hebben gebruikt om de diamanten rijst te maken, kunnen ze direct overstappen op de diamanten rijst zodra die beschikbaar is.

"Dit project loopt al twee-en-half jaar", zegt Liu. "We zijn een eind gevorderd, maar ik denk dat het nog wel twee jaar duurt voordat we klaar zijn."

Weekblad voor Wageningen UR, 27 maart 2003.




Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.