Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 1-8-2018

Dekker: 'Nieuwe technologie nodig'

Alleen nieuwe technologie kan voorkomen dat de voedselprijzen verder de pan uit rijzen en de menselijke voedselproductie een ecologische wereldramp veroorzaakt. Dat zei Nutreco-topman Wout Dekker gisteren tijdens de opening van academische jaar in Wageningen.

Dekker noemde het idee dat het prijsniveau van voorbijgaande aard is 'te optimistisch'. 'De vraag naar voedsel zal tussen nu en 2050 door de groei van de wereldbevolking verdubbelen', zei Dekker. 'Steeds meer mensen zullen een inkomen hebben dat boven de twee dollar per dag ligt. Boven die grens neemt de vraag naar dierlijke producten, zoals vis, vlees en kip snel toe.'

Omdat dierlijke productie meer input vraagt dan plantaardige productie zal de verschuiving in het dieet van de wereldbewoner leiden tot een verdere prijsverhoging.

Tot de technologieen die de crisis kan helpen opvangen, rekende Dekker de biotechnologie. 'Als we meer omega-3-vetzuren willen gebruiken hoeven we niet per se de oceanen leeg te vissen', aldus Dekker. 'Er zijn ook gemodificeerde sojaplanten met omega-3-vetzuren.'

Dekker waarschuwde voor het op de plank laten liggen van nieuwe technologie. Europa doet dat bijvoorbeeld met de genetisch gemodificeerde organismen (gmo).

evmi.nl, 2 september 2008.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.