Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 28-7-2019

Laurian Unnevehr | Misbruikt het Westen strenge voedselnormen om eigen boeren te beschermen?

Westerse landen stellen strenge eisen aan voedselveiligheid om landbouwproducten uit ontwikkelingslanden van hun markten te weren, stelde demissionair minister Herfkens in een verkiezingsdebat voor Wageningse studenten. Een vorm van protectionisme, volgens Herfkens. "Een paar milligram aflatoxine in een partij pinda's, [Link] en een omvangrijke import van veevoer wordt met een pennenstreek verboden. En dat terwijl de meeste problemen met voedselveiligheid komen doordat je je vaatdoek niet vaak genoeg wast."

Laurian Unnevehr, voedseleconoom aan de universiteit van Illinois, verblijft drie maanden in Wageningen
"Onze Westerse standaards zijn niet te hoog. Uit studies blijkt dat het aantal ziektegevallen door besmet voedsel schrikbarend hoog is. Hoger dan mensen denken.

In ontwikkelingslanden zijn de cijfers nog hoger. Daar sterven mensen omdat ze niet over schoon voedsel en water beschikken. De vraag is dus niet of we te hoge eisen stellen aan ons voedsel. De vraag is hoe we arme landen kunnen helpen om hun voedselveiligheid te verbeteren.

Verder geloof ik niet dat Westerse landen door stringente eisen de export van ontwikkelingslanden in gevaar brengen. De barrieres die we door eisen aan de voedselveiligheid opwerpen stellen weinig voor in vergelijking tot de andere barrieres om onze markten te beschermen."

Interview met Laura Unnevehr | How much are we prepared to pay for food safety? (Wb, 25 april 2002) [Link]

Weekblad voor Wageningen UR, 18 april 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.