Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 11-10-2020

Via darmflora stimuleert verstoring van dag-nachtritme ontstekingsprocessen | Verband tussen dag-nachtritme, voeding, ontstekingsprocessen en darmflora

Een gezond dag-nachtritme kan ervoor zorgen dat een ongezonde voeding met veel geraffineerde koolhydraten minder nadelige effecten voor de gezondheid heeft. Dat blijkt uit een dierstudie die onderzoekers van Rush University Medical Center in Chicago onlangs publiceerden in PLoS One.

De theorie die aan het onderzoek van gastro-enteroloog en hoogleraar Robin Voigt ten grondslag ligt, is die van de 'tweede klap'. Volgens die theorie hebben organismen, en dus ook mensen, een uitgebreid systeem van verdedigingsmechanismen waardoor ze ondanks een op punten ongezonde leefstijl of niet helemaal perfecte genen toch gezond kunnen zijn.

Door die verdedigingsmechanismen worden de meeste mensen bijvoorbeeld niet ziek als ze te dik zijn. Maar overgewicht kan een organisme wel kwetsbaarder maken. Daardoor kan een gezond iemand met overgewicht uiteindelijk toch diabetes type-2 ontwikkelen als hij, bijvoorbeeld door een ziekte, stopt met bewegen. Het stoppen met bewegen is de 'tweede klap', die het organisme uit balans brengt en ziekte veroorzaakt.

Robin Voigt vroeg zich af of een verstoring van het dag-nachtritme kan fungeren als een 'tweede klap'. Zij en haar medewerkers besloten het effect van zo'n verstoring te onderzoeken in een dierproef, waarbij de onderzoekers zich richtten op de microflora van de dieren: de populatie van bacteriën die de muizen in hun darmen hebben. Het wordt steeds duidelijker dat die organismen meebepalen of we gezond of ongezond zijn.

Onderzoekers hebben ontdekt dat bij overgewicht en voorstadia van diabetes type-2 de samenstelling van de darmflora ongezonder wordt. Onderzoekers zijn er zelfs in geslaagd om dikke proefdieren slank te maken door ze een gezonde darmflora te geven.

Hoe bacteriën in de spijsverteringsorganen tot diep in het lichaam functies kunnen beinvloeden is nog niet duidelijk, maar onderzoekers hebben al wel vastgesteld dat ontstekingsprocessen daarbij een sleutelrol spelen. Een ongezonde darmflora kan de werking van de darmwand aantasten, en als gevolg daarvan kunnen er vanuit de spijsverteringsorganen stoffen organen bereiken waarop die eigenlijk niet zijn berekend.

Ontstekingsprocessen zijn het gevolg. Via die ontstekingsprocessen zou de darmflora het risico op chronische ziekten als arteriosclerose, Alzheimer, de ziekte van Crohn en kanker kunnen verhogen of verlagen. Er zijn zelfs studies waarin de samenstelling van de darmflora meebepaalt hoeveel testosteron proefdieren aanmaken, en daarmee ook hoeveel spiermassa ze hebben.

Zoals gezegd kan een ongezond dieet de darmflora verslechteren. Voigt wilde achterhalen of het verstoren van het dag-nachtritme het effect van een ongezond dieet versterkt. In haar dierstudie gaf ze muizen standaardvoer of voer waaraan suiker en spekvet was toegevoegd. Bovendien liet ze de dieren de ene keer leven volgens hun biologische klok, en draaide ze de andere keer dat ritme langere tijd om.

'Het verstoren van het dag-nachtritme had geen effect op de darmflora als de muizen gezond standaardvoer kregen', vertelde de hoogleraar op 23 mei in een interview met de website MedicalResearch.com. 'Maar toen we de muizen een ongezond dieet gaven, zagen we dat een verstoord dag-nachtritme het negatieve effect op de darmflora versterkte.'

Voigts resultaten zijn in lijn met eerdere studies naar het effect van dag-nachtritme. Daaruit blijkt dat een verstoring van het ritme op zichzelf niet schadelijk hoeft te zijn, maar in combinatie met andere factoren negatieve gezondheidseffecten kan hebben. Hoewel Voigt dieren bestudeerde en nog geen experimenten met menselijke proefpersonen heeft gedaan, gelooft ze dat artsen en andere gezondheidswerkers haar bevindingen nu al kunnen gebruiken.

'Het verstoren van het dag-nachtritme hoort bij het moderne leven', legt de hoogleraar uit. 'Denk maar aan verpleegkundigen, brandweermannen, piloten en politieagenten die 's nachts werken, of aan mensen die in de weekeinden tot diep in de nacht feesten bezoeken. Je kunt veronderstellen dat die mensen een verhoogd risico hebben op ziekten waarbij ontstekingen een rol spelen.'

'Een allereerste stap is natuurlijk dat mensen een zo natuurlijk mogelijk dag-nachtritme moeten proberen te handhaven', adviseert Voigt. 'Dat betekent 's nachts slapen en, als je dan toch 's nachts wakker bent, in ieder geval 's nachts niet eten. Maar als je een natuurlijk dag-nachtritme niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat je werk nu eenmaal van je vraagt dat je 's nachts actief bent, probeer dan voor de rest zo gezond mogelijk te leven. Eet gezond, en zorg voor voldoende lichaamsbeweging.'

Probiotica en prebiotica kunnen daarbij een rol spelen, vermoedt Voigt. 'Pre- en probiotica kunnen sommige negatieve effecten van een verstoorde darmflora verzachten.'


Referenties

Voigt RM e.a. Circadian disorganization alters intestinal microbiota. PLoS One. 2014 May 21;9(5):e97500.


eSup, augustus 2014.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.