Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 22-6-2019

Darmflora is erfelijk

De bacterien in onze darmen horen net zo goed bij ons als onze vingerafdruk of het geluid van onze stem. De soorten bacterien in de darm zijn voor iedereen uniek. Behalve dan bij tweelingen, ontdekte een Wageningse onderzoeker.

Drs Erwin Zoetendal kwam de erfelijke factor in de darmflora op het spoor met een nieuwe techniek, die in een oogopslag zichtbaar maakt welke bacterien zich in de darm bevinden. Daarmee onderzocht hij de ontlasting van willekeurige mensen die niet aan elkaar verwant waren, echtparen - en eeneiige tweelingen. De tweelingen waren volwassen, en leefden gescheiden van elkaar.

Echtparen, die niet aan elkaar verwant zijn maar wel dezelfde levensstijl hebben, leken in de samenstelling van hun darmflora een beetje meer op elkaar dan de willekeurige mensen, die niets met elkaar gemeenschappelijk hadden. De overeenkomst in de darmflora van de tweelingen was echter groot. "De directe leefomgeving van de gastheer heeft dus geen groot effect op de bacteriele samenstelling in de darm", concludeert de promovendus. "Maar erfelijke factoren dus wel."

Fabrikanten van gezondheidsvoedsel beweren dat je door 'juist' te eten je darmflora 'gezond' kunt maken. Zoetendal durft niet te zeggen of ze ongelijk hebben. "Ik heb alleen ontdekt dat de bacteriele samenstelling in de darm per individu verschilt en dat de genen van de gastheer hierbij een belangrijke rol spelen. Wat de bacterien in de darm doen, en wat voor effecten specifieke supplementen met probiotica op de bacterien hebben, heb ik niet bestudeerd."

Erwin Zoetendal promoveert op 13 november aan Wageningen Universiteit bij prof. Willem de Vos, hoogleraar microbiologie.

Weekblad voor Wageningen UR, 1 november 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.