Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 23-6-2019

Darmflora vooral erfelijk bepaald, rol omgeving beperkt

Darmflora is erfelijk bepaald en omgevingsfactoren hebben er nauwelijks invloed op. Dat ontdekte een Wageningse promovendus toen hij met een nieuwe onderzoekstechnologie de ontlasting van mensen bestudeerde.

Drs. Erwin Zoetendal, die 13 november promoveert aan Wageningen Universiteit, onderzocht en vergeleek de uitwerpselen van echtparen en eenneiige tweelingen met elkaar. De echtparen woonden samen, aten samen en hadden dezelfde levensstijl. De tweelingen waren volwassen en leefden gescheiden van elkaar.

Levensstijl was nauwelijks van invloed op de bacteriesamenstelling in de darmen, ontdekte Zoetendal. Qua darminhoud leken de echtparen met hun gemeenschappelijke levensstijl weinig op elkaar. Dat gold niet voor de tweelingen. Bij hen vond Zoetendal wel dezelfde soorten.

Zoetendal ontdekte verder dat de darmflora nauwelijks verandert in de tijd. Waarschijnlijk hoort een bacterieprofiel dus net zo goed bij een bepaald persoon als diens vingerafdruk.

Zoetendals nieuwe methode vertelt snel welke soorten bacteriƫn er in een monster zitten. De techniek herkent de bacterin aan hun ribosomen. Dat zijn fabriekjes die de bacterie voorzien van eiwitten.

Zoetendal heeft zijn methode ook gebruikt om het effect van producten met levende melkzuurbacterien te onderzoeken, zoals Yakult of Vifit. Zolang zijn proefpersonen de probiotica gebruikten, kon hij de melkzuurbacterie aantonen. Zodra ze stopten, verdween de soort uit hun systeem. Als dergelijke voedingsmiddelen effect hebben, is het dus waarschijnlijk maar tijdelijk.

Volkskrant, 3 november 2001.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.