Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 14-10-2019

Vloeken is gezond

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat nonnen en priesters die bij boosheid vloeken of met deuren slaan langer leven dan hun broeders en zusters die hun emoties opkroppen. Uiting geven aan negatieve gevoelens als boosheid is goed voor het immuunsysteem, het hart en de hersenen, schrijven de onderzoekers in de American Journal of Epidemiology van 1 november. Geestelijken die het minst vloekten hadden twee keer zoveel kans op een vroege dood dan de nonnen en priesters die dat het meest deden. Hoe zit dat?

Prof. Daan van der Heide, leerstoelgroep Fysiologie van Mens en Dier van Wageningen Universiteit

"Dat het uiten van emoties het leven verlengt verbaast me niet. Als je boosheid opkropt, stijgt de concentratie van het hormoon cortisol in je bloed. Als dat lang aanhoudt, dan is dat niet gezond.

Cortisol is een moeilijk hormoon. Het doet krankzinnig veel. Het is samen met schildklierhormoon het meest basale hormoon in het lichaam. Samen beinvloeden cortisol en schildklierhormoon ze letterlijk elke cel. Schildklierhormoon stelt de basale energiehuishouding van de cellen in. Hoe meer schildklierhormoon, des te meer energie verbruiken de cellen.

Cortisol regelt de fluctuaties daarin. Als iemand je een klap in je gezicht geeft, dan blijft de concentratie van schildklierhormoon in je lichaam constant maar gaat je cortisol omhoog. Dat gebeurt ook als een bacterie je lichaam aanvalt. Door de verhoging van de cortisolspiegel werken de cellen van het immuunsysteem harder.

Zo zorgt cortisol ervoor dat we kunnen omgaan met stress, en daarom noemen we cortisol ook wel een stresshormoon. Wat cortisol precies doet, weten we eigenlijk niet. Omdat het zoveel cellen beinvloedt, komen we daar niet precies achter.

Hormonen die een specifieke functie hebben laten zich stukken makkelijker in kaart brengen. Als je ervoor zorgt dat proefdieren ze niet meer aanmaken, dan zie je bijvoorbeeld in het geval van geslachtshormonen als FSH of LH dat de geslachtsorganen verschrompelen.

Die proeven zijn met cortisol niet goed mogelijk.

Als je bij ratten de bijnier, de klier die cortisol produceert, weghaalt, dan gaan de dieren binnen tien dagen dood. Ze kunnen niet meer met zout omgaan. Dat kun je ondervangen door ze zout water te geven, maar ook dan overlijden ze na enkele maanden omdat lichaamsfuncties uitvallen. We weten nog steeds niet welke dat allemaal zijn.

Hoewel cortisol dus een onmisbaar hormoon is, is het niet goed als je rondloopt met een voortdurend verhoogde cortisolspiegel. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je emoties opkropt.

Van immuuncellen weten we bijvoorbeeld dat ze op korte termijn weliswaar actiever worden door cortisol, maar dat ze juist minder effectief worden als die verhoging van de hormoonspiegel langdurig. Dat zie je bijvoorbeeld bij mensen met de ziekte van Cushing, bij wie de cortisolspiegel altijd ziekelijk verhoogd is.

In het Amerikaanse onderzoek is ook sprake van een nadelige invloed op het hart en de hersenen door emoties weg te stoppen. Dat zou prima kunnen, want cortisol heeft effect op de hersenen en het hart.

We hebben nog steeds niet alle aspecten van cortisol in beeld, want we ontdekken telkens weer nieuwe. Dat maakt cortisol zo'n interessant hormoon."

Weekblad voor Wageningen UR, 20 november 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.