Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 16-6-2020

Co-enzym Q10 helpt hartfalen voorkomen

Krachtsporters die bezorgd zijn over hun hart kunnen overwegen of een supplement met het co-enzym Q10 iets voor ze is. Dat kun je afleiden uit het onderzoek dat de Deense cardioloog Svend Aage Mortensen heeft gepresenteerd op een congres over hartfalen in Lissabon.

Mortensen gaf mensen met ernstig hartfalen gedurende twee jaar elke dag 300 mg Q10, en zag dat daardoor hun overlevingskansen verdubbelden. Bij hartfalen kan het hart het bloed niet meer goed rondpompen.

Een hoogst enkele keer komt hartfalen voor bij krachtsporters. Meestal gaat het om krachtsporters die continu fikse doses anabolen en groeihormoon hebben gebruikt. Het spierweefsel hun hartspier groeit daardoor zo sterk, dat het hart minder bloed kan opnemen en rondpompen. Op de een of andere manier kunnen Q10-supplementen die vergroeiing van de hartspier voorkomen.

Sport & Fitness, augustus 2013.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.