Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 11-11-2019

Cholesterolonderzoek bij vrouwen moet grootschaliger

Hoeveel cholesterol er op een bepaald moment in het bloed zit hangt niet alleen af van genen en dieet. De cholesterolspiegel schommelt ook van nature. Wageningse onderzoekers hebben de grootte van die schommeling vastgesteld. De uitkomsten geven aan hoeveel proefpersonen onderzoekers nodig hebben voor cholesterolstudies.

De Wageningers hebben hun bevindingen gepubliceerd in de International Journal of Epidemiology. "Je moet deze publicatie zien als een bijdrage aan de methodologie", zegt medeauteur dr Peter Zock van de leerstoelgroep Humane Voeding van Wageningen Universiteit. "We hebben vastgesteld dat bij vrouwen en mensen met twee verschillende varianten van cholesterolgenen de schommeling groter is. Als onderzoekers daarvoor willen compenseren, moeten ze meer proefpersonen gebruiken - of vaker bloed afnemen om te onderzoeken."

In het artikel vertellen de Wageningers hoe onderzoekers kunnen berekenen hoeveel proefpersonen ze moeten gebruiken als ze rekening willen houden met die schommelingen.

Weekblad voor Wageningen UR, 1 april 2004.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.