Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 13-8-2020

Cardiotraining verlengt levensduur

Als je niet aan cardiotraining doet omdat je dat als tijdsverspilling ziet, dan heb je dankzij fysiologen van de University of Colorado een excuus minder. Volgens hun onderzoek, dat is verschenen in Mechanisms Of Ageing And Development, krijg je alle tijd die je hebt doorgebracht op de treadmill en de crosstrainer dubbel en dwars terug in de vorm van jaren die je langer leeft.

De onderzoekers ontdekten dat getrainde mannen en vrouwen jonger DNA hebben dan even oude mannen en vrouwen die niet aan sport doen. Dat betekent dat de cellen van de getrainde mannen en vrouwen zich nog vaker kunnen delen, en dat ze dus langer zullen leven. Ze vertoonden minder tekenen van moleculaire slijtage.

Hoe hoger de maximale zuurstofopname van de mannen en vrouwen was, hoe jonger was hun DNA.

Als een volslagen verrassing komen de bevindingen niet. Onderzoekers wisten al dat sport enzymen activeert die moleculaire veroudering vertragen.

Sport & Fitness, juli 2011.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.