Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 26-12-2020

Cardiotraining beschermt je ogen

Cardio is niet alleen gezond voor je hart en je longen, maar ook voor je ogen. Dat melden twee recent verschenen studies. Volgens een onderzoek waarin 41.000 hardlopers zeven jaar zijn gevolgd hebben fervente lopers minder kans op staar. En volgens een ander onderzoek onder 110 mannen die elke dag vier kilometer rennen, vermindert hardlopen de kans op maculadegeneratie met de helft.

Maculadegeneratie betekent dat het netvlies door ouderdom afsterft, waardoor het centrum van het gezichtsveld wegvalt. Hoe hardlopen de ogen precies beschermt, dat moet Paul Williams van het Amerikaanse Lawrence Berkeley National Laboratory nog uitzoeken.

Wacht alsjeblieft niet op Williams, en blijf gewoon rennen. Dat cardiotraining legio andere positieve gezondheidseffecten heeft, en bijvoorbeeld de bloeddruk verlaagt en het cholesterol verbetert, staat ondertussen als een paal boven water.

Ormea Gezondheidsbulletin, september 2009.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.