Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 19-7-2020

Cardio voor rokers

Dat roken ongezond is, daaraan kunnen sportwetenschappers van de University of South Carolina niks veranderen. Maar ze kunnen wel aangeven hoe rokers en ex-rokers hun kans op dodelijke longkanker kunnen verminderen: door aan cardio te doen en conditie op te bouwen.

In Medicine & Science in Sports & Exercise vertellen de onderzoekers hoe ze van veertigduizend mannen de conditie bepaalden, en de mannen daarna 17 jaar volgden. Zo ontdekten de onderzoekers dat bij rokers en ex-rokers de kans op dood door longkanker fors was verhoogd, maar dat een goede conditie daartegen beschermde.

De kans dat rokers met een slechte conditie stierven door longkanker was elf keer hoger dan voor niet-rokers. Voor rokers met een goede conditie was de kans op kanker 'slechts' een factor vier hoger.

Ex-rokers met een goede conditie waren nog beter af: hun kans op longkanker was twee keer hoger dan die van niet-rokers.

Sport & Fitness, september 2010.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.