Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 13-12-2018

Cardio beter dan dieet

Afvallen gaat beter door het verhogen van calorieverbranding via beweging dan door het verminderen van de hoeveelheid calorieen in je voeding. Afvallen door minder calorieen te eten gaat nu eenmaal ten koste van de spiermassa, afvallen door meer bewegen niet. Dat hebben onderzoekers van Washington University in de Journal of Applied Physiology laten zien in een experiment met dertig dikke proefpersonen.

De ene helft van de proefpersonen ging een jaar op dieet, en ging twintig procent minder eten dan normaal. De andere helft ging op cardiofitness, en verbrandde op de loopband en de fiets twintig procent meer kilocalorieen dan normaal.

De onderzoekers zorgden ervoor dat het aantal calorieen dat de dieetgroep minder at gelijk was aan het aantal calorieen dat de cardiogroep meer verbrandde.

Na een jaar waren beide groepen ongeveer tien kilo kwijtgeraakt. Toen de onderzoekers keken naar de beenspieren van hun proefpersonen, zagen ze echter een groot verschil tussen de beide groepen.

De proefpersonen in de dieetgroep waren meer beenspiermassa kwijtgeraakt naarmate ze meer waren afgevallen. Sommige proefpersonen in de dieetgroep verloren maar liefst tien procent van hun beenspieren. Uiteraard hadden de proefpersonen in de dieetgroep ook spierkracht moeten inleveren.

In de cardiogroep verloor echter niemand spiermassa en kracht in de benen.

In de strijd tegen overgewicht leggen we teveel nadruk op dieet, en te weinig op beweging, concluderen de onderzoekers.

Sport & Fitness, 1 mei 2008.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.