Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 29-9-2018

BSE en scrapie sterven weg

Het heeft wat gekost, maar het is gelukt. De gevreesde gekkekoeienziekte (BSE) heeft in Nederland geen voet aan de grond gekregen en maakt nauwelijks meer slachtoffers. Dat geldt ook voor scrapie, een aan BSE verwante ziekte bij schapen en geiten.

"Sinds 2001 test ons lab hersenweefsel van alle runderen die ouder zijn dan dertig maanden en geslacht worden", vertelt Fred van Zijderveld van het Wageningse Centraal Veterinair Instituut (CVI).

"Voor die tijd testten we ook, maar niet zo rigoureus. Toen vonden we gemiddeld twee BSE-gevallen per jaar. We zullen ongetwijfeld gevallen hebben gemist, want in 2001 en 2002 vonden we jaarlijks zo'n twee dozijn runderen met BSE. Daarna wierpen de anti-BSE-maatregelen vruchten af, want het aantal gevallen verminderde. In 2004 vonden we slechts zes gevallen."

De totale score is ondertussen opgelopen tot 85 gevallen. Geruststellend weinig, zeker als je bedenkt dat er sinds het testprogramma van start is gegaan zo'n anderhalf miljoen runderen zijn geslacht. In Groot-Brittannie, het land waar de prionziekte waarschijnlijk vandaan komt, is de sector zwaarder op de proef gesteld. Daar vonden laboratoria 184 duizend gevallen. "Het beleid heeft gewerkt", concludeert Van Zijderveld.

BSE is ook voor mensen riskant, maar schapen zijn er niet vatbaar voor. Schapen kunnen wel een andere prionziekte oplopen: scrapie. "Schapen kunnen elkaar op een bedrijf infecteren met scrapie", zegt Van Zijderveld. "De vrees bestaat dat materiaal van schapen een factor is geweest bij het ontstaan van BSE in runderen. Daarom bestaat er sinds 2004 een fokprogramma waarin alleen schapen die geen scrapie kunnen krijgen zich mogen voortplanten."

Schapenrassen kennen prionresistente varieteiten, runderen jammer genoeg niet. Het fokprogramma werkt, blijkt uit steekproeven van het CVI. In 2003 hadden van elke duizend geteste schapen er drie scrapie. Nu vinden labs nog geen half schaap met scrapie per duizend tests.

Mooie cijfers, maar voor Van Zijderveld geen aanleiding om achterover te leunen. "We blijven testen."

Kennis On Line, januari 2010.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.