Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 14-8-2020

Doet u ook aan brainbuilding?

De meeste lezers van dit kwaliteitsblad beseffen het niet, maar ze zijn bezig hun hersenen gezonder en slimmer te maken. Dat blijkt uit onderzoek dat psychologen van de University of Pittsburgh publiceerden in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

De onderzoekers lieten een groep van 65-plussers drie keer per week veertig minuten hardlopen, en bestudeerden vervolgens het effect daarvan op hun hersenen. Om het precies te zeggen: de onderzoekers keken naar de hippocampus. Dat orgaantje wordt, als je volwassen bent, elk jaar twee procent kleiner.

Neurologen beschouwen dat proces als een soort tijdbom. Als de hippocampus te klein wordt, kun je geen nieuwe informatie meer vastleggen en ben je dus dement. De psychologen ontdekten echter dat het bewegingsprogramma dat proces kon omdraaien. In hun proefpersonen kromp de hippocampus niet meer, maar groeide hij.

De onderzoekers vermoeden dat door intensieve beweging in de vorm van cardio- en krachttraining in de hersenen de aanmaak van het neurale groeihormoon BDNF toeneemt. Dat hormoon stimuleert de groei van hersencellen.

Sport & Fitness, juli 2012.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.