Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 7-7-2019

Borstvoeding en flesvoeding even goed voor darmflora

Het maakt voor de darmflora niet uit of baby's flessenmelk of moedermelk krijgen. Dat ontdekte een Wageningse promovenda. De bacterietypes Bifidobacterium en Lactobacillus, waarvan onderzoekers denken dat ze de weerstand tegen ziekten verhogen, kwamen bij alle kinderen evenveel voor.

Reetta Satokari ontdekte dat de invloed van dieet op de bacterien in de darmen toch al marginaal was. Wel belangrijk zijn persoonlijke factoren, zoals de hoeveelheid dode cellen in de darmwand en de aanmaak van darmslijm. [Link] [Link]

Ook door bacterien in te nemen veranderen mensen hun darmflora maar tijdelijk, merkte Satokari. In de ontlasting van proefpersonen, die een week geleden waren gestopt met inname, vond ze geen spoor van die bacterien meer terug. Het slikken van vezelachtige suikers, die volgens de industrie de groei van de gezonde bacterien in de darm zou stimuleren, had geen effect.

Ing. Hans Heilig van de leerstoelgroep Microbiologie van Wageningen Universiteit, die met de Finse promovenda heeft samengewerkt, is niet teleurgesteld. "Ik vind het eerlijk gezegd wel geruststellend. Je moet er toch niet aan denken dat je, als je anders gaat eten, onmiddellijk een andere darmflora krijgt?"

Reetta Satokari promoveerde op 11 januari aan Wageningen Universiteit bij prof. Willem de Vos, hoogleraar in de microbiologie.

Weekblad voor Wageningen UR, 17 januari 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.