Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 13-8-2020

Na borstkanker blijven vrouwen slank en sterk door krachttraining

Vrouwen die borstkanker hebben overleefd kunnen fit, slank en sterk blijven als ze trainen met gewichten. Dat ontdekten medische wetenschappers van de University of Medical Sciences in Polen.

Vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker moeten na hun operaties, chemokuren en bestraling vaak nog jarenlang medicijnen gebruiken die de aanmaak van geslachtshormonen stopzetten. Die medicijnen verhogen hun overlevingskansen, maar hebben ook bijwerkingen.

Door de anti-hormoontherapie verzwakken de botten, slinken de spieren en groeit de vetmassa. Vooral in hun taille zetten borstkankeroverlever snel vetmassa aan.

De Polen ontdekten dat ze het verdwijnen van de taille konden stopzetten als ze vrouwen elke dag veertig minuten lieten wandelen en drie keer per week drie kwartier lieten krachttrainen. De combinatie van wandelen en krachttraining remde bovendien de afbraak van de botmassa en voorkwam afbraak van de spiermassa.

De vrouwen veranderden hun voedingspatroon niet. Je vraagt je af wat er zou zijn gebeurd als de onderzoekers ook daarin verbeteringen hadden aangebracht.

Sport & Fitness, oktober 2013.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.