Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 10-11-2018

Biologisch voer kietelt immuunsysteem kip

Kippen die biologisch voer krijgen hebben een alerter immuunsysteem dan kippen met een gangbaar dieet. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen UR, TNO en het Louis Bolk Instituut in een rapport dat donderdagmorgen 13 december is aangeboden aan landbouwminister Gerda Verburg.

'We hebben kippen van zeventien weken oud gevoerd met gangbaar voer of biologisch voer', vertelt prof. Huub Savelkoul van de leerstoelgroep Celbiologie en immunologie van Wageningen Universiteit. 'We hebben de eieren van de kippen uitgebroed en de kuikens vanaf hun geboorte ook gangbaar of biologisch voer gegeven. Vervolgens hebben we de dieren met elkaar vergeleken.'

Kippen krijgen om de zoveel weken ander voer, aangepast aan hun leeftijd. Savelkoul: 'We zagen bij beide groepen na elke aanpassing van het voer dat het immuunsysteem opveerde. In de monocyten van de kippen, een type immuuncel dat belangrijk is voor het aangeboren immuunsysteem, ging de aanmaak van de signaalstof stikstofoxide omhoog. Daarmee doden monocyten indringers en activeren ze andere immuuncellen.'

Variatie in voeding is dus gezond voor het immuunsysteem, concludeert de hoogleraar. De stimulerende prikkel van de voeraanpassingen was echter iets hoger bij de biologisch gevoerde dieren. Savelkoul vermoedt dat het verschil wordt veroorzaakt doordat kippen met een biodieet lichter zijn dan kippen met een gangbaar dieet.

Volgens aanvullende analyses van het Louis Bolk Instituut was het verschil tussen gangbaar en biologisch voer overduidelijk. Extracten uit biologisch voer vormden andere kristallen, en er zaten meer biofotonen in biologisch voer dan in regulier kippenvoer, aldus het instituut. Analysemethoden op basis van kristalvorming en biofotonen zijn in de reguliere wetenschap omstreden.

Savelkoul heeft zich alleen beziggehouden met het immunologische onderzoek. 'Over de rest doe ik geen uitspraken.'

Resource, 13 december 2007.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.