Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 1-12-2018

Rikilt: biologisch voedsel is veilig

De gevaren die zouden kleven aan biologische voeding vallen mee. Er zitten in biologische voeding niet meer bacterien of gifstoffen van schimmels dan in producten uit de gangbare landbouw. Dat blijkt uit een rapport van Wageningse instituut voor de voedselveiligheid Rikilt.

Een risico van het eten van biologische voeding is in theorie besmetting met gif van schimmels. 'Tijdens workshops is dat wel eens geopperd, toen experts hardop nadachten over de negatieve aspecten van biologische voeding', zegt onderzoeker dr. Ron Hoogenboom van Rikilt. 'Het idee was dat biologisch graan, dat niet is behandeld met bestrijdingsmiddelen tegen schimmel, in natte jaren vaker mycotoxines bevat.'

Fusariumschimmels maken bijvoorbeeld de gifstoffen zearalenon en DON. In Nederlands graan vonden de onderzoekers echter geen significant verschil tussen de concentraties van de giffen in biologisch en gangbaar graan.

De onderzoekers vonden wel verschillen toen ze de bacterien E.coli en Enterococcus in de mest van varkens en kippen onderzochten. 'Op biologische bedrijven vonden we de helft minder resistenties tegen sommige antibiotica dan op gangbare bedrijven', zegt Hoogenboom. 'Dat pleit voor de biologische sector, want we maken ons zorgen over resistenties.'

In de gangbare landbouw hebben fabrikanten jarenlang antibiotica aan veevoer toegevoegd, omdat die de groei de dieren bevorderen. Artsen vreesden echter dat door de toevoeging de bacterien in vee resistent zouden worden tegen de antibiotica, en die eigenschap zouden doorgeven aan ziektekiemen. Daardoor zouden er infecties kunnen ontstaan die zich niet meer laten bestrijden met antibiotica. Sinds de jaren tachtig steken dit soort infecties steeds vaker de kop op in ziekenhuizen, soms met dodelijke gevolgen.

Biologische boeren gebruiken echter geen antibiotica. 'Dat maakt uit, blijkt uit ons onderzoek, en dat biedt hoop voor de toekomst. De gangbare landbouw wil af van de antibiotica, en de EU heeft het gebruik in voer sinds kort verboden. Sommige onderzoekers denken dat die maatregel geen effect meer heeft, en dat de resistente bacteriestammen die nu zijn opgedoken niet meer weg gaan. Maar als je kijkt naar wat we hebben gevonden op de biologische bedrijven, dan valt het misschien mee.'

Op biologische varkensbedrijven, die al wat langer geleden overstapten op biologische productie, vonden onderzoekers tenslotte minder Salmonella. 'Hoe dat nou precies mogelijk is zouden we eens moeten uitzoeken. We streven er tenslotte naar om de Salmonella uit de keten te verdrijven. Op de biologische bedrijven kunnen we misschien leren hoe dat zou moeten. Het zou aan het voer kunnen liggen, of aan het feit dat biologische bedrijven wat oudere dieren hebben. Salmonella vind je vooral bij jonge dieren', aldus Hoogenboom.

Rikilt voerde het onderzoek uit samen met het CIDC, het Louis Bolk Instituut en Biologica.

Weekblad voor Wageningen UR, 6 april 2006.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.