Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 9-3-2019

Biologisch gist groeit op pure tarwe

De biologische bakker Ad van der Westen presenteerde op 21 juni de eerste honderd procent biologische gistproducten. Hij had de biologische gist verwerkt in biologisch brood en banket, dat werd aangeboden aan GroenLinks-lid Marijke de Vos. Volgens het persbericht is de invoering van biologisch gist in het belang van de consument die gen-tech vrije producten wenst.

Wil dat zeggen dat gangbare bakkersgist genetisch gemodificeerd is? "Geenszins", aldus Ernst Schutte van gistleverancier DSM Bakery Ingredients, voorheen Gist Brocades. "DSM Bakery Ingredients verkoopt alleen ongemodificeerde giststammen. Eco-bakkers mogen de bakkersgist van DSM Bakery gebruiken zonder het keurmerk eco te verliezen."

Jergens Redczus van de Stichting Agenda 21, die de introductie van biologische gist ondersteunt, erkent dat ook gewoon bakkersgist niet gemanipuleerd is.

Dus zo bijzonder is die biologische gist niet? Toch wel, vindt Redczus. "Gewone bakkersgist wordt gekweekt op melasse. Dat is afval van de suikerfabrieken. Biologische gist wordt gekweekt op pure tarwe en tarwekiemen. Er komt geen rommel aan te pas. Bij de productie van gewone bakkersgist komen bovendien schadelijke chemicalien vrij zoals natronloog, fosfor en ammoniak."

Weekblad voor Wageningen UR, 1 juli 1999.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.