Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 15-8-2019

Bij hoge temperatuur moet kalkoen meer eten

Geconcentreerd voer dat per hap meer calorieen bevat is de manier om kalkoenen bij hogere temperaturen toch te laten groeien. Dat ontdekte ing. Teun Veldkamp van Praktijkonderzoek Veehouderij van Wageningen UR in zijn promotieonderzoek.

Kalkoenen kunnen slecht tegen de hitte. Bij warm weer verbruiken ze zoveel energie met het laag houden van hun lichaamstemperatuur dat ze stoppen met groeien. "Kalkoenen gaan hijgen als het warm is", zegt Veldkamp. "Zo raken ze warmte kwijt, maar verliezen ze ook veel energie."

Energierijk voer, ontdekte Veldkamp, is de oplossing. "Het nadeel daarvan is dat de dieren minder gaan eten. Ze krijgen dan weliswaar voldoende calorieen binnen, maar ook minder van sommige aminozuren. Bij jonge dieren van nul tot vier weken, die nog veel aminozuren nodig hebben, werkt het geven van energierijk voer daarom niet. Maar bij oudere dieren, waarbij de behoefte aan aminozuren minder hoog is, wel."

Veldkamp heeft niet alleen een manier ontdekt waarmee kalkoenfokkers hun opbrengst kunnen verhogen. Zijn bevindingen leiden er misschien ook toe dat de norm voor de hoeveelheid aminozuur lysine in voer voor jonge kalkoenen een beetje omhoog moet.

Teun Veldkamp promoveert op 13 november aan Wageningen Universiteit bij prof. Martin Verstegen, hoogleraar Diervoeding.

Weekblad voor Wageningen UR, 24 oktober 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.