Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 24-9-2018

Bewuster kiezen met je telefoon

De onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research (FBR) gebruiken de kennis, technologie en onderzoeksmethoden die ze hebben ontwikkeld in het Restaurant van de Toekomst, op dit moment al om mensen gezonder te laten eten. Niet alleen ouderen zullen daarvan profiteren, maar ook sporters.

In het onderzoeksproject 'Een mooie maaltijd in de zorg' hingen de onderzoekers in de eetzaal van zorginstellingen tientallen camera's op die het eetgedrag van ouderen nauwgezet registreerden.

'In andere soortgelijke proeven hielden dietisten bij wat en hoeveel ouderen eten', zegt Marchel Gorselink, marktthemaleider Doelgroepspecifieke voeding bij FBR. 'Maar hun aanwezigheid kan ervoor zorgen dat mensen zich anders gaan gedragen. Onze aanpak met camera's zorgt voor betrouwbaarder resultaten. We brengen de mensen dus niet naar ons lab, maar we brengen ons laboratorium naar de mensen.'

Die onderzoeksmethode heeft FBR geperfectioneerd in het Restaurant van de Toekomst. 'We kunnen aan de hand van camerabeelden uitrekenen hoeveel kilocalorien, eiwitten en vitamines iemand binnenkrijgt.'

Gorselink en zijn medewerkers bestuderen niet alleen gedrag, maar werken ook aan een handzame technologie waarmee ze mensen gezonder en bewuster kunnen laten eten. Dat project heet FOVEA, Food Valley Eating Advisor. Het moet uitmonden in een toegankelijke applicatie voor bijvoorbeeld de I-Phone, die gebruikers gaat begeleiden in een gezondere keuze. Dat gebeurt onder meer in een vervolgsamenwerking met sportkoepel NOC*NSF, waarin de onderzoekers sporters bewuster willen laten eten.

In de kantine van Papendal willen de onderzoekers bestuderen of die aanpak kans van slagen heeft. 'In de topsport is er veel interesse in prestatieverbeterende sportvoeding', zegt Gorselink. 'Dat is niet zo raar, want alles in sport draait om presteren. Tegelijkertijd verwaarlozen veel sporters hun basisvoeding, en dat is natuurlijk wel merkwaardig. Met dit project kunnen we daar hopelijk iets aan doen. En als we slagen, dan kunnen we via dezelfde aanpak misschien ook andere groepen gezonder laten eten.'

Kennis On Line, oktober 2010.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.