Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 10-9-2018

Het benzeendossier

In de vroege jaren negentig ontdekten chemici van Cadbury Schweppes dat in frisdrank het kankerverwekkende benzeen kan ontstaan. Ze lichtten de FDA en een paar grote frisdrankreuzen in, maar niet het publiek. Onnodig, vonden de betrokken deskundigen. De partijen beloofden "to get the word out and reformulate". En daarmee was de zaak afgedaan.

Nou, niet dus.

Vijftien jaar later bevatten frisdranken nog steeds benzeen, vertellen de dagbladen. Iedereen is het erover eens dat het om geringe hoeveelheden gaat, die de gezondheid waarschijnlijk niet in gevaar brengen. Maar iedereen is het er ook over eens dat benzeen niet thuishoort in een voedingsmiddel, ook niet in kleine hoeveelheden, en zeker niet als een eenvoudige aanpassing van de formule kan voorkomen dat de kankerverwekkende stof ontstaat.

Het is makkelijk om de benzeenaffaire af te doen als de zoveelste media-storm in een glas water die wordt aangezwengeld door onwetende journalisten die niet begrijpen hoe gering het risico van enkele ppb's benzeen is, maar wie een beetje dieper graaft dan de koppen ziet dat er meer aande hand is. De affaire maakt pijnlijk duidelijk wat buzz words als 'openheid', 'verantwoordelijkheid' en 'ethisch ondernemen' betekenen als puntje bij paaltje komt.

Alleen dankzij het samenspel van onderzoeksjournalist Chris Mercer en een whistle blower uit de frisdrankindustrie kwam het nieuws naar buiten. Daarom nemen bedrijven nu eindelijk de maatregelen die ze zestien jaar geleden al hadden moeten nemen.

De affaire laat bovendien zien hoe belangrijk het werk is van vakjournalisten als Chris Mercer, editor van BeverageDaily.com en DairyReporter.com. Ver weg van de grote media-onderwerpen en de aandacht van het grote publiek, maar vlakbij de pressie van de industrie, proberen zij eerlijk te berichten over het vakgebied waar ze zichzelf hebben ingegraven.

Chris Mercer verdient een onderscheiding.

Food Engineering & Ingredienst, mei 2006.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.