Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 26-8-2019

Echte beer prikkelt zeug beter bij kunstmatige inseminatie

Kunstgrepen als erotiserende luchtjes en een stevige omknelling van het achterlijf zijn aan bronstige zeugen niet besteed. Hun baarmoeders trekken er in ieder geval niet door samen, ontdekten Wageningse onderzoekers. Door dit samentrekken zou de baarmoeder bij kunstmatige inseminatie meer ingebracht zaad moeten opnemen. Aanwezigheid van een ouderwetse beer helpt wel.

Om de kans op dracht na inseminatie te vergroten onderzoeken dierwetenschappers de effecten van prikkels die zeugen ook opwinden tijdens een paring met een echte beer. In een onderzoek dat in februari in het wetenschappelijke tijdschrift Theriogenology verschijnt vergelijken de Wageningers drie prikkels met elkaar: 'tactiele stimulatie' van het achterlijf, het seksferomoon 5-alfa-androsteron en de aanwezigheid van een authentieke varkensbeer.

De onderzoekers bekeken bij bronstige zeugen de afgifte van het hormoon oxytocine. Dat komt vrij voor en tijdens de paring, en veroorzaakt bij zeugen het samentrekken van de baarmoeder. Door middel van een katheter konden de onderzoekers zien of dat ook gebeurde.

"We zagen alleen bij de zeugen die in de buurt van een echte beer waren dat de afgifte van oxytocine omhoog ging en de baarmoeder samentrok", vat dr Pieter Langendijk samen. "Het feromoon en de tactiele stimulatie hadden geen effect."

Het zijn opmerkelijke uitkomsten, vindt Langendijk. Andere onderzoeksgroepen hebben wel resultaten geboekt met seksferomoon. Dat heeft misschien te maken met verschillen in de onderzoeksopzet. De Wageningers waren al een paar keer van tevoren met de beer langs de zeugen geweest. Daardoor zouden de zeugen de kans hebben gehad om waardering voor de beer te ontwikkelen en minder gevoelig zijn voor het kunstmatig feromoon.

"Ik vind het eerlijk gezegd een zwakke hypothese", bekent Langendijk. "Maar op dit moment hebben we geen andere verklaring."

Het gepubliceerde onderzoek past in een groter Wagenings project naar artificiele stimuli voor de varkenshouderij. Binnenkort buigen de onderzoekers zich bijvoorbeeld over de uitwerking van Skippy de Kunstbeer op zeugen.

Weekblad voor Wageningen UR, 16 januari 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.