Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 20-3-2019

Zijn BCAA's nuttig als je genoeg eiwitten binnen krijgt?

Niet alle voedingswetenschappers zijn even enthousiast over BCAA's, maar wij geloven er in. En hoewel veel voedingswetenschappers denken dat de toegevoegde waarde van BCAA's op zijn zachtst gezegd beperkt is als je genoeg eiwitten binnenkrijgt, kennen wij een studie die tot een andere conclusie komt.

Die studie verscheen in 2000 in Current Therapeutics. De proefpersonen in dat onderzoek waren ervaren krachtsporters die hun voedingsbeleid netjes op orde hadden.

De ene helft van hen kreeg elke dag een shake met 40 gram whey-eiwit, de andere helft kreeg diezelfde shake plus 3 gram BCAA's en 5 gram glutamine. Het onderzoek vertelt niet duidelijk wanneer de proefpersonen hun shake opdronken, maar suggereert wel dat ze hun BCAA's innamen vlak voordat ze gingen trainen.

De proef duurde 10 weken. Voor en na die periode moesten de proefpersonen bankdrukken en legpressen met respectievelijk hun lichaamsgewicht en het tweevoud van hun lichaamsgewicht.

De proefpersonen die alleen whey-eiwitten hadden gedronken,konden na de 10 weken 2 reps meer bankdrukken met hun lichaamsgewicht. Bij de proefpersonen die ook BCAA's en glutamine hadden geslikt was de toename 8 reps.

Ook op de legpress maakten de aminozuren verschil. De eiwitsporters konden na de 10 weken 5 reps meer legpressen dan voordat de proef begon, bij de sporters in de andere groep was het aantal reps met 9 toegenomen.

Na de 10 weken was de vetvrije massa in de eiwitgroep met een halve kilo toegenomen, en in de eiwit+aminozurengroep met anderhalve kilo. In beide groepen was de vetmassa een beetje afgenomen.

Met de eiwitten in de shake meegerekend consumeerden de proefpersonen per dag 2.1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Dat is niet verkeerd voor een krachtsporter. Toch maakte de suppletie met 3 gram BCAA's en 5 gram glutamine nog verschil. Van die twee aminozuren zijn waarschijnlijk vooral de BCAA's belangrijk geweest.

In de praktijk gebruiken sporters BCAA's in doseringen van 5-15 gram. Meestal nemen ze die in vlak voordat ze gaan trainen. Ze merken dat ze daardoor minder last van spierpijn krijgen en sneller herstellen. Soms merken ze dat ze meer energie voor hun training hebben, en soms ook dat ze vet verliezen.

Volgens studies zouden die praktijkervaringen kunnen kloppen. Maar daarover hebben we het een andere keer.

BerrydeMey.nl, 25 april 2011.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.