Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 8-9-2019

Banaankristallen maken beeldschermen sneller

Onderzoekers van de leerstoelgroep Organische Chemie van Wageningen Universiteit onderzoeken banaanvormige vloeibare kristallen, waarmee elektronicafabrikanten misschien een nieuwe generatie snelle beeldschermen kunnen maken. De materialen zouden in de toekomst de kristallen kunnen vervangen die nu in de schermen van laptops en rekenmachines zitten.

"Platte beeldschermen, zoals je die vindt in laptops, bestaan uit kleine puntjes", legt dr Ton Marcelis, senior-onderzoeker van het project, uit. "Die bestaan onder meer uit vloeibare kristallen met daarachter een lichtbron. De kristallen bevinden zich in een bijzondere fase, die het midden houdt tussen een vaste en een vloeibare vorm. De moleculen vormen een stroperige vloeistof, maar onder een microscoop zie je dat de moleculen allemaal netjes naast elkaar liggen. Als lucifers in een doosje."

De vloeibare kristallen in de puntjes van een beeldscherm reageren op elektrische prikkels. Daardoor kunnen ze functioneren als een kleine luxaflex, en meer of minder licht doorlaten. Het probleem met de huidige generatie vloeibare kristallen is dat ze naar verhouding langzaam zijn, waardoor ze moeite hebben om snel veranderende instructies op te volgen. Daarom hebben platte schermen moeite met de weergave van bewegende beelden.

"We onderzoeken nu een groep kromme kristallen, waarvan sommige wel eens sneller zouden kunnen reageren dan de huidige rechtvormige kristallen", zegt Marcelis. "Het is structuur-functie-onderzoek."

De banaanvormige kristallen bestaan uit verbindingen met een onbeweeglijk middenstuk waar lange flexibele alkylgroepen aan vastzitten. Het door de technologiestichting STW [Link] gefinancierde onderzoek wordt verricht door een aio en een analist, die samenwerken met wetenschappers van Philips.

Het is fundamenteel onderzoek, beklemtoont Marcelis. "We kijken ook naar verbindingen waar het bedrijfsleven niets aan heeft", zegt hij. "Niet op de korte termijn, tenminste."

Weekblad voor Wageningen UR, 27 maart 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.