Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 13-10-2019

Bacteriewerend materiaal heeft nanostekels

Een bacteriewerend laagje dat het bacterien praktisch onmogelijk maakt om zich nog aan oppervlakten te hechten. Daarnaar doen Wageningse en Groningse biochemici onderzoek. "De eerste toepassingen zullen we wel zien in de biomedische hoek", voorspelt prof. Willem Norde. "In protheses bijvoorbeeld. Maar de technologie is ook interessant voor de voedingsindustrie."

Het bacteriele equivalent van de anti-aanbaklaag bestaat uit borstels, vertelt Norde. "Elke borstelhaar bestaat uit twee delen", zegt hij. "Een anker dat hecht aan een opervlak, met daaraan een lange draad van polyethyleenoxide. Als je genoeg van die haren naast elkaar op een oppervlak weet te plaatsen, dan steken de draden zich uit en vormen ze een moleculaire borstel."

De borstelharen zijn enkele tientallen nanometer lang. Lang genoeg om bacteriƫn en schimmels te belemmeren om zich aan het oppervlak vast te maken, schrijven Norde en zijn collega's deze maand in Microbiology. Bij de ene bacterie werken de nanostekels beter dan de andere, maar alles bij elkaar vermindert de laag het hechten van de organismen met 98 procent.

"De Groningers onderzoeken dit materiaal voor implantaten", zegt Norde, die zowel in Wageningen bij de leerstoelgroep Fysische chemie en kolloidkunde als de Groningse disciplinegroep Biomaterialen werkt.

"Implantaten worden in het lichaam beschadigd doordat er micro-organismen en eiwitten aan hechten. Ik denk zelf dat je er ook voor de industrie interessante dingen mee zou kunnen doen. De ultrafilters en membranen waar technologen nu mee experimenteren, bijvoorbeeld om melk te filteren, slibben in de praktijk dicht. Deze borstels zouden dat kunnen verhinderen."

Weekblad voor Wageningen UR, 20 november 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.