Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 17-7-2018

The Back Water Gospel

The Back Water Gospel
The Back Water Gospel
The Back Water Gospel

Je zou kunnen zeggen dat The Back Water Gospel, een korte animatie uit 2008 van Deense filmstudenten, [IMDb] gaat over de angst voor de dood. Of over religie. Of over een nog breder - en actueler - thema: de manier waarop we we ons laten reageren door angst.

The Back Water Gospel vertelt in 10 minuten het verhaal van Back Water, een gehucht in het Amerikaanse Westen, waar iedereen vreest voor de komst van De Doodgraver. Als hij komt aanfietsen zal er binnenkort iemand sterven.

Als op een kwade dag De Doodgraver komt aangefietst, sterft er echter niemand. De Doodgraver installeert zich midden in het dorp en wacht.

Een dag later wacht De Doodgraver er nog steeds. Niemand overleden. En nog dag later ook niet, en nog steeds zit de De Doodgraver roerloos midden in het dorp. En nog steeds is er niemand gestorven.

Een week later is de situatie onveranderd. Al die tijd leven de inwoners van Back Water in angst. Van die angst maakt de predikant handig gebruik, als hij zijn gelovigen oproept om de spreekwoordelijke rotte appel uit de mand van Back Water te verwijderen: de zwerver, die speelt op zijn gitaar voor de kerk, maar nooit naar binnen komt. 'God stelt ons op de proef', zegt de predikant.

De doodsbange gelovigen grijpen de strohalm aan, en doden de zwerver. En als daarna niets verandert, en de doodgraver blijft zitten waar hij zit, escaleert de situatie nog verder. En pas daarna staat De Doodgraver op.

'Een perfecte, lugubere animatiefilm, die je bij de strop grijpt', beschreef Videovolt de Deense productie in 2012. En daar is niets van overdreven.

The Backwater Gospel staat integraal op YouTube. [YouTube]

Phantasmagorium, 25-5-2012.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.