Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 19-2-2020

Aversie tegen groenten zit niet tussen de oren

De aversie die veel mensen hebben tegen groenten is niet gewoon een kwestie van smaak. Die afkeer is het gevolg van fysiologische processen in het lichaam, vermoedt prof. Kees de Graaf. Hij is evenals Lisette de Groot benoemd tot bijzonder hoogleraar bij de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit.

De consumptie van groente is een van de onderwerpen waarnaar De Graaf de komende jaren onderzoek wil doen.

'Volgens de Nederlandse Voedselconsumptie Peiling 2003 eet ongeveer twee procent van de jongvolwassenen genoeg groente; zegt De Graaf. 'Het is kennelijk behoorlijk moeilijk om genoeg groente te eten. We vinden groenten gewoon niet lekker. Waardoor dat komt, en wat je eraan zou kunnen doen, dat lijkt me een interessant onderwerp.'

Een mogelijke verklaring is dat groenten, die nauwelijks calorieen leveren, niet de metabole sensaties oproepen die je kunt verwachten bij voedingsmiddelen die wel calorieen bevatten, zoals een stijgende suiker- en insulinespiegel. Die effecten dragen eraan bij dat we graag veel vetten en veel suikers eten.

De Graaf zal zich verder bezighouden met de vraag hoe mensen nu precies aankomen. 'Als je dikker wordt, gaat dat dan sluipend? Word je elke dag een paar gram zwaarder? Of gaat het in schokken, en maak je na een weekend waarin je veel eet ineens een sprong?'

De Graaf hoopt dat hij via het Voedingscentrum, dat hem heeft benoemd, de mogelijkheid krijgt om hierover meer duidelijkheid te krijgen. Het is de bedoeling dat hij zich gaat verdiepen in de processen van honger en verzadiging die bepalen hoeveel we eten, en hoeveel we wegen.

Ook prof. Lisette de Groot gaat zich met verzadiging en eetlust bezighouden, maar haar leerstoel zal zich vooral gaan richten op het ontbreken van eetlust bij ouderen. 'Daardoor zijn er veel ouderen met een tekort aan essentiele voedingsstoffen', zegt De Groot. 'Zelfs gezonde ouderen.'

Knelpunten die De Groot wil onderzoeken, zijn onder meer tekorten aan vitamine B12 en vitamine D. Die leiden misschien tot mentale achteruitgang en botontkalking.

'Veel mensen hebben nog steeds het idee dat voeding er op hoge leeftijd niet meer toe doet', zegt De Jong. 'Dat is een misvatting. Goede voeding kan de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren.'

Weekblad voor Wageningen UR, 3 november 2005.




Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.