Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 18-7-2018

At The Mountains Of Madness

At The Mountains Of Madness
At The Mountains Of Madness
At The Mountains Of Madness

YouTube staat ramvol films en animaties die zijn gebaseerd op de verhalen van Lovecraft. Het gros daarvan is, ehm, nogal pulpy. Maar er zit ook spul bij waarvoor dat niet geldt. We hebben drie suggesties voor je.

Helemaal niet onaardig is bijvoorbeeld de animatie At the Mountains of Madness, [YouTube] die is gebaseerd op de gelijknamige novelle [Wikipedia] die Lovecraft schreef in 1931. Het verhaal gaat over een mislukte expeditie naar Antarctica, waarbij de explorateurs stuiten op de resten van een oeroude beschaving van buitenaardse herkomst.

Het leven begon op deze planeet dankzij The Elders, achterhalen de onderzoekers in Antartica, een ras van zachtaardige socialisten dat hier neerstreek toen de Aard nog jong was. Na enkele miljoenen jaren werden ze verdreven door een agressief ras - het ras van Cthulhu. The Elders voorkwamen dat doordat ze zich wenden tot hun goden, die de nieuwkomers verdrijven naar de diepzee.

The Elders zijn inmiddels uitgestorven, maar de indringers leven nog. Ze wachten totdat de sterren gunstig staan, en ze uit hun schuilplaatsen tevoorschijn kunnen komen. Dan zal aan de mensheid een einde komen.

De expeditieleden worden slachtoffer van oude wezens die door hun komst ontwaken. Alleen de expeditieleider William Dyer en een student keren levend terug. De student verdwijnt in een psychiatrische inrichting, Dyer is een gebroken man. Hij weet dat de mens niets voorstelt, en elk moment uit deze kosmos kan worden weggevaagd.

Het heeft er even naar uitgezien dat At the Mountains of Madness zou worden verfilmd door Guillermo Del Toro. Maar de studio vreesde dat de productie te duur zou worden, en blies het project af. [Majorspoilers.com, March 9, 2011 We zullen het moeten doen met de animatie die je hieronder ziet. En met het originele verhaal, natuurlijk.

Korter dan At the Mountains of Madness zijn Michael Granberry's From Beyond [YouTube.com] en A Lovecraft Dream [YouTube.com]. Allebei warm aanbevolen.

Phantasmagorium, 28-5-2012.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.