Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 21-7-2019

Een appeltaart voor mensen met een appelallergie

Na drie jaar zit het EU-project Protall over voedselallergie erop. De resultaten zijn gepubliceerd op internet. Daaronder bevindt zich een database met de gegevens over allergene eiwitten uit 48 planten. Tot de veertig onderzoekers die meewerkten aan het project behoren dr Huub Noteborn en dr Harry Wichers van de Wageningse onderzoeksinstituten Rikilt en ATO.

"Je moet het allergieprobleem niet onderschatten", zegt Wichers. "Mensen kunnen voor de meest uiteenlopende planten allergisch zijn, bleek uit het project. De meest voorkomende allergieen zijn die voor soja, granen of pinda's, maar ook allergieen voor komkommer, appel, knoflook, ui en wortels komen voor."

Het probleem lijkt bovendien toe te nemen. Van de volwassen Europeanen heeft ongeveer 1 op de 100 een voedselallergie. Bij de kinderen is dat 1 op de 10.

Waarom allergieen steeds meer voorkomen is onbekend, al zijn er wel theorieen. We zouden door de overijverige voedingsindustrie niet genoeg 'goede' allergenen in onze voeding tegenkomen. Tegelijkertijd zouden er door de intensieve bewerking van onze voeding steeds meer 'slechte' allergenen ontstaan. Een andere theorie zoekt de oorzaak in onze overdreven hygiene. Ons immuunsysteem zou zich vervelen en zich dus maar op stoffen in onze voeding en onze leefomgeving gaan richten.

Weer een andere theorie houdt het erop dat allergieen een onbedoelde nevenwerking zijn van de grootschalige vaccinatieprogramma's. Die zouden ons immuunsysteem overbelasten.

Meer duidelijkheid is er over de stoffen die allergische aanvallen oproepen. Als het gaat om planten, zijn het eiwitten waarmee de plant zich tegen indringers verdedigt, voedsel opslaat of vetten vervoert. Op de een of andere manier verleiden die eiwitten het immuunsysteem tot een overreactie.

Er is een overlap tussen voedselallergie en allergie voor stoffen als pollen en huisstof. "Mensen die allergisch zijn voor berken- en graspollen ontwikkelen vaak ook een allergie voor appels", zegt Wichers. "Door die samenhang valt die appelallergie volgens artsen niet onder de voedselallergieen, maar onder de ademhalingsallergieen."

Protall was bedoeld om te begrijpen waarom sommige eiwitten uit planten allergie veroorzaken. Daarnaast moest het ideeen genereren waarmee de levensmiddelenindustrie het probleem zou kunnen bestrijden. In dat kader heeft ATO onderzocht hoe je appelproducten zoveel mogelijk kunt ontdoen van allergenen.

"Als je van appels op de klassieke manier appelsap of appeltaart maakt, dan maak je de allergenen al kapot", besluit Wichers. "Op ATO werken we echter aan nieuwe behandeltechnieken voor voeding die zoveel mogelijk verskwaliteiten intact laten. In het appelproject proberen we daarbij toch de allergenen, door bijvoorbeeld hoge druk of enzymen, te verwijderen."

Het Wageningse vervolg op het Protall-project is het Wageningse Allergieconsortium. [Link]

Weekblad voor Wageningen UR, 14 maart 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.