Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 19-3-2020

Appel en soja, een gezonde combinatie

Als je een sojaproduct als tahoe combineert met een appel, dan neemt het lichaam de gezondheidsbevorderende verbinding fyto-hormonen uit soja beter op. Dat ontdekte een Wageningse promovenda.

'Mensen die veel soja eten hebben misschien minder kans op prostaatkanker en osteoporose', zegt dr. Aukje Steensma. 'Dat is het werk van een hormoonachtige verbinding als genisteine in soja. Maar het lichaam neemt genisteïne slecht op.'

Dat komt vooral omdat de stof in voeding vastzit aan suikers. Enzymen in de darmcellen moeten die suikers er eerst afknippen voordat ze genisteine kunnen opnemen. Steensma ontdekte een manier waarop dat proces soepeler verloopt.

'In appels zit de stof phloridzin', zegt Steensma. 'Dit is net als genisteine een polyfenol. Voeg je phloridzin toe aan darmcellen, dan nemen die meer genisteine op. We denken dat phloridzin de moleculaire pompen in de darmcellen afremt die genisteine weer naar buiten pompen.' Hierdoor wordt genisteine beter opgenomen in het bloed.

Proeven op mensen heeft Steensma niet gedaan. Maar uit haar modellen blijkt dat een appel ongeveer evenveel phloridzin bevat als de onderzoeker in haar experimenten nodig had om de opname van genisteine te verhogen.

Aukje Steensma promoveerde op 17 mei aan Wageningen Universiteit bij prof. Ivonne Rietjens, hoogleraar Toxicologie.

Weekblad voor Wageningen UR, 18 mei 2006.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.