Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 10-5-2019

Antioxidant in koffie is misschien tamelijk ongezond

Een stof in koffie verhoogt de hoeveelheid van een aminozuur dat op zijn beurt de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Dat ontdekten Wageningse onderzoekers. De stof heet chlorogeenzuur. Fervente koffiedrinkers krijgen er dagelijks grammen van binnen.

Chlorogeenzuur is een polyfenol. Van veel polyfenolen in de voeding vermoeden wetenschappers dat ze het lichaam beschermen tegen ziekten. Zo niet chlorogeenzuur. Die stof, die trouwens ook de helse adem van sommige koffiedrinkers veroorzaakt, verhoogt de concentratie homocysteine in het bloed. Binnen de medische variabelen die je met voeding kunt beinvloeden zou homocysteine, na cholesterol, wel eens de belangrijkste factor bij het ontstaan van hart- en vaatziekten kunnen zijn.

Ir. Margreet Olthof van de sectie Humane Voeding en Epidemiologie van Wageningen Universiteit diende gezonde proefpersonen dagelijks twee gram chlorogeenzuur toe. Die hoeveelheid zit in anderhalve liter sterke koffie. De aanmaak van homocysteine nam daardoor met maximaal twaalf procent toe.

Op zich niet alarmerend, vindt Olthof. "Om als gezond individu een gevaarlijke homocysteine-spiegel te krijgen moet de concentratie minimaal verdubbelen." Daar komt bij dat het nog steeds niet volkomen vaststaat dat homocysteine de kans op hart- en vaatziekten verhoogt.

Waarschijnlijk is de gluiperige antioxidant niet de enige bad guy in het verslavende zwarte vocht. Olthof: "Als je mensen gewoon koffie geeft, stijgt de homocysteine-spiegel meer dan als je ze puur chlorogeenzuur toedient."

Weekblad voor Wageningen UR, 22 maart 2001.




Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.