Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 2-8-2019

Wageningse chemici vinden krachtige antibiotica in paddestoelen

Onderzoekers van de leerstoelgroep Organische Chemie van Wageningen Universiteit hebben de structuur van drie krachtige antibiotica opgehelderd, die van nature in paddestoelen voorkomen. Ook slaagden de Wageningers erin om de stoffen in hun lab te synthetiseren.

De stoffen zijn pterulonen en bleken bacterien en schimmels agressief te lijf te gaan, vertelt microbioloog dr Carel Weijers, die het effect van de paddestoelgiffen op micro-organismen onderzocht. "Het was moeilijk om de dosis te bepalen waarbij de stoffen de organismen niet meer doodden, en alleen maar verhinderden dat de cellen zich verder ontwikkelden. Ik bleef verdunnen."

De pterulonen beschadigden vitale enzymen in de micro-organismen.

De onderzoekers achterhaalden de structuur van de paddestoelgiffen met NMR-technologie, zegt Beb van Veldhuizen. "Ze bevatten een aromatische kern met een zevenring, met wat chloorhoudende zijketens", vertelt hij.

Van Veldhuizen verwacht niet dat er nog veel met het onderzoek gaat gebeuren. "Niet in Wageningen in ieder geval, want de universiteit gaat onze biosynthesegroep afstoten. Maar we hebben de resultaten gepubliceerd in een goed aangeschreven tijdschrift, de Journal of Natural Production. Misschien dat iemand er nog iets aan heeft."

Weekblad voor Wageningen UR, 23 mei 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.