Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 19-10-2020

Kater versus voeding

Na een avondje doorzakken slaat de kater genadeloos toe. Maar niet getreurd. Jij en de voedingswetenschap slaan even genadeloos terug.

01 | Voorwerk
Thiamine
Voordat je gaat stappen eet je tonijn, liefst met limabonen. Die bevatten allebei veel vitamine B1. Hoe meer van die vitamine in je bloed circuleert als je alcohol inneemt, hoe sneller breekt volgens studies uit de jaren tachtig je lichaam dat goedje weer af.

Houd je niet van halve maatregelen? Slik een supplement met enkele tientallen milligrammen vitamine B1 voordat je de huisdeur achter je dicht doet. Het scheelt merkbaar in je kater, en het kost bijna niks.

02 | Schademanagement
Vocht
Als je tijdens je avondje stappen ook niet-alcoholische dranken drinkt vijl je de scherpe kantjes van je kater af. Alcohol activeert een hormoon waardoor je meer urine aanmaakt. Het vochtverlies dat daardoor ontstaat verergert je kater, maar als je wat meer vocht drinkt drukt dat vochtverlies minder zwaar.

Het beste werkt rode druivensap. Russische onderzoekers ontdekten in 2003 dat daarin verbindingen zitten die katers afzwakken. Die verbindingen remmen de omzetting van alcohol in het giftige acetaldehyde vertragen. Voor het overgrote deel zijn katers het werk van acetaldehyde.

03 | Noodhulp
Mango
Het is mooi geweest, vind je. Je wilt slapen. Als je eerst nog een verse mango eet, dan verdwijnt de alcohol sneller uit je bloed, aldus een studie die in 2011 verscheen de Jourbal of Clinical Biochemistry and Nutrition. Mango stimuleert de enzymen alcoholdehydrogenase en acetaldehyde-dehydrogenase. Die breken alcohol af.

04 | Herstelwerkzaamheden
Kersen
Als je na je nacht na je avondje stappen bent wakker geworden heb je misschien geen zin in eten. Maar als je het kunt opbrengen, ontbijt dan met kersen of drink kersensap. Een deel van je lusteloosheid is het gevolg van lage energieniveaus in je cellen, die ontstaat doordat metabolieten van alcohol de opname van glucose afremmen. In kersen zitten stoffen die de andere kant op werken.

05 | Klaar voor morgen
Zalm
De vetzuren in vis stimuleren de afbraak van acetaldehyde, ontdekten onderzoekers van Yonsei University in 2006. Een van de beste voedingsbronnen van die vetzuren is zalm. Geknipt voor de eerste warme maaltijd van je eerste - en hopelijk laatste - katerdag.

Als je hem op smaak brengt met een beetje citroenmelisse, kurkuma, cayennepeper en gember, dan krijg je ook nog een beetje plantaardige verbindingen binnen die de afbraak van acetaldehyde door het lichaam versnellen.

De katerkiller
Als je aan de bovenstaande aanpak niet genoeg hebt, dan heb je misschien baat bij een supplement dat je in elke drogist kunt kopen: het aminozuur N-acetylcysteine. Er zijn aanwijzingen dat je sneller herstelt van katers als je gedurende aan paar dagen elke dag een paar honderd milligram N-acetylcysteine.

Je vindt het waarschijnlijk niet bij de supplementen, maar bij de middeltjes tegen vastzittende hoest. Je lichaam gebruikt N-acetylsteine als grondstof voor de verbinding glutathion, een stof die in de cellen giftige stoffen helpt neutraliseren.

Men's Health, mei 2012.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.