Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 26-7-2019

Angsthazen en schijtlijsters

Biowetenschappers durven de resultaten van hun onderzoek vaak niet naar buiten te brengen overleggen met hun collega's en voorlichters voordat in de openbaarheid wordt getreden. Dat meldt het tijdschrift BioNieuws, dat het bureau NewcomResearch de openheid van de Nederlandse biologen liet onderzoeken.

Meestal schuwen de wetenschappers de media omdat ze vinden dat afdeling Voorlichting daarvoor verantwoordelijk is beter is getraind en geoutilleerd. Maar ongeveer een kwart van de wetenschappers durft gewoon niet heeft andersoortige motieven. De onderzoekers zijn bang dat hun superieuren zo'n actie niet op prijs zullen stellen. Eigenhandig optreden in de media past niet in hun collegiale bedrijfscultuur.

Die vrees is niet helemaal ongegrond, blijkt uit het onderzoek Toch worden door superieuren nauwelijks dwangmiddelen gebruikt om solidair mediagedrag af te dwingen. Zeven procent heeft het Maar liefst 93 procent heeft het om die reden wel eens nooit aan de stok gekregen met zijn of haar bestuurders. Dertig procent heeft daarvan geleerd zoekt geen contact met de media om te voorkomen dat ook zij een directorale reprimande krijgen.

Of de bestuurders van onze onderzoeksinstellingen zijn bullebakken. Of onze wetenschappers zijn schijtlijsters. Of allebei. Ook in Wageningen UR zijn wetenschappers niet beschroomd om tegenover maatschappelijke stakeholders verantwoording over hun onderzoek af te leggen. In Wageningen moet ook de 'licence to research' verdiend worden!

Weekblad voor Wageningen UR, 18 april 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.