Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 6-11-2019

Denk niet direct dat u allergisch van hazelnoten bent...

"Niet alle mensen die denken dat ze lijden aan voedselallergie hebben het", zegt ir Amber Ronteltap, aio bij de leerstoelgroep Marktkunde en Consumentengedrag van Wageningen Universiteit. "Ze kunnen ook verkeerd reageren op een voedingsmiddel. Ze zijn bijvoorbeeld een keer ziek geworden toen ze pinda's aten en voelen zich sindsdien niet goed als ze pinda's proeven. Maar dat is geen allergie." Ronteltap ontdekte dat dit principe in ieder geval bij een vermeende hazelnoten-allergie kan opspelen.

Volgende maand verschijnt Ronteltaps artikel. Eindelijk. Toen ze het opstuurde naar Allergy was het nog 2002 en studeerde ze bij de Wageningse afdeling Humane Voeding. "Ik ben natuurlijk blij dat het verschijnt, maar het is zonde dat het zo lang heeft geduurd", zegt ze. "Er is veel over voedselallergie te doen. Steeds meer mensen krijgen het."

Als allergologen willen weten of patienten werkelijk allergisch zijn, vermengen ze de allergene producten met voedingsmiddelen als pap en geven die vervolgens aan vermoede allergiepatienten. "Daarbij is nooit onderzocht of de patienten de allergene stoffen zelf kunnen waarnemen", zegt Ronteltap. "Daarom hebben wij dat gedaan."

Ronteltap mengde verschillende hoeveelheden meel van pinda's met aardappelpuree en meel van hazelnoten met havermoutpap, en gaf de levensmiddelen vervolgens aan een niet-allergisch consumentenpanel. Het panel merkte de pinda's niet op, maar de hazelnoten wel.

"De smaak van hazelnoten was het probleem niet", zegt Ronteltap. "Het waren de vliesjes die om de hazelnoten zaten waardoor het panel de hazelnoten opmerkte."

Die kun je verwijderen door de noten eerst te verhitten, maar daardoor verliezen de hazelnoten ook hun allergene werking.

Weekblad voor Wageningen UR, 18 maart 2004.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.