Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 24-7-2019

Het mysterie van aardappelallergie

Een kleine groep mensen is allergisch voor eiwitten in aardappelen. En dat is raar. Hoe is het mogelijk om allergisch te reageren op aardappels? Aardappels worden langdurig verhit, en daardoor verliezen aardappeleiwitten hun allergene eigenschappen. Zou je verwachten. Onderzoekers van Wageningen Universiteit, TNO en de Universiteit van Utrecht schrijven in de Journal of Agricultural and Food Chemistry over hun onderzoek naar een allergie die eigenlijk niet zou moeten bestaan.

"Als je aardappels kookt, vormen de eiwitten een complex", zegt dr Harry Gruppen van de leerstoelgroep Levensmiddelenchemie van Wageningen Universiteit. "Andere eiwitten sluiten het eiwit in dat de allergische reactie veroorzaakt, zonder dat het verandert van structuur."

Door die inkapseling zouden de verhitte eiwitten eigenlijk geen allergische reacties meer moeten veroorzaken in de lichamen van de allergiepatienten. In een reageerbuis reageerden de aardappeleiwitten in ieder geval niet meer op immuunlichamen uit het lichaam van de allergiepatienten.

"We vermoeden echter dat de gevormde complexen in de darm weer openbreken", zegt Gruppen. "De allergene eiwitten komen daardoor waarschijnlijk weer vrij. Maar zeker weten doen we dat nog niet."

Onderzoekers van TNO en Wageningen Universiteit werken al enkele jaren samen in het Centrum voor Eiwittechnologie aan eiwitten in aardappels. Die komen vrij bij de fabricage van zetmeel en dienen nu nog als grondstof voor veevoer. Eigenlijk is dat zonde, want ze hebben een hoge voedingswaarde. Het centrum onderzoekt mogelijkheden voor de levensmiddelenindustrie om meer met aardappeleiwit te doen.

"We hebben veel kennis over plantaardige eiwitten verzameld, en hoe die reageren op verhitting", zegt Gruppen. "Daarom werken we wel vaker samen met de allergologen van Utrecht."

Weekblad voor Wageningen UR, 21 maart 2002.




Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.