Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 24-8-2018

Alfa-lactalbumine maakt niet blij - en ook niet slank

Een drankje met het eiwit alfa-lactalbumine is niet geschikt als een functional food tegen depressies, en ook niet als een hulpmiddel bij het afslanken. Dat schrijft een inmiddels afgestudeerde Wageningse voedingsstudent in Physiology and Behavior. Joline Beulens onderzocht het drankje voor voedingsconcern Numico.

Alfa-lactalbumine, dat van nature in zuivel zit, is een interessant eiwit omdat het zoveel van het aminozuur tryptofaan bevat, vertelt Joline Beulens. 'De hersenen kunnen tryptofaan omzetten in serotonine. Een hoge serotoninespiegel brengt een opgewekt gevoel teweeg en vermindert het hongergevoel.' Tryptofaan in drankjes stoppen kan niet, omdat het aminozuur dan uit elkaar valt. Vandaar dat Beulens het eiwit lactalbumine gebruikte. Dat is wel stabiel in een vloeistof.

Het drankje veranderde de manier waarop hersenen werkten. In het bloed verhoogde het de concentratie prolactine, een hormoon dat wordt aangemaakt door een klier in de hersenen. Dat wijst er op dat het drankje inderdaad de aanmaak van serotonine verhoogde, stelt Beulens. 'Als de serotoninespiegel stijgt, produceert de hypofyse in de hersenen ook meer prolactine', zegt Beulens.

Toch was het drankje als afslankhulpje of humeurverbeteraar geen succes. Daarvoor was het effect op de hersenchemie kennelijk niet groot genoeg. De proefpersonen, gezonde jonge mannen, werden niet blijer en rapporteerden geen vermindering van het hongergevoel. Beulens sluit echter niet uit dat het middel bij specifieke groepen misschien wel werkt.

Weekblad voor Wageningen UR, 1 Juli 2004.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.