Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 27-1-2018

Alcohol na je workout verhoogt je testosteronspiegel

Je hoeft jezelf niet te knijpen, je hebt het goed gelezen. 'Alcohol na je workout verhoogt je testosteronspiegel.' Het staat er echt. We zeggen er maar meteen bij dat je als krachtsporter helemaal niks aan dat effect hebt. Bewegingswetenschappers van de University of North Texas ontdekten het door proeven met ervaren bodybuilders, die na een benentraining acht tot tien glazen alcohol moesten drinken.

Na een zware training zie je meestal even een lichte toename van de testosteronspiegel in het bloed, en daarna een fikse afname. Die afname ontstaat doordat de spiercellen grote hoeveelheden testosteronmoleculen uit het bloed opzuigen en gebruiken voor hun groei.

Maar als de bodybuilders alcohol dronken na hun training, bleef de testosteronspiegel alleen maar stijgen. Dat klinkt goed, maar dat is het niet. De stijging werd veroorzaakt doordat alcohol in de spiercellen de eiwitjes kapotmaakt waaraan testosteron zich vastmaakt.

'Uit dit onderzoek blijkt dus niet dat krachtsporters meer progressie kunnen maken als ze alcohol drinken', laten de onderzoekers weten. 'Het extra testosteron in het bloed van de bodybuilders die alcohol hadden gekregen doet helemaal niks. Krachtsport en alcohol gaan niet samen.'

Sport & Fitness, oktober 2013.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.