Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 2-3-2019

Agrolobby redt tomatenexport

De Verenigde Staten zien af van een strafaccijns op Nederlandse trostomaten. Voor de Nederlandse telers is dat een hele opluchting, want de accijns zou een einde aan aan export naar de Verenigde Staten hebben gemaakt.

De accijns maakte deel uit van een serie strafmaatregelen vanwege de weigering van de EU om Amerikaans hormoonvlees toe te laten. Na arbitrage door de WTO wilden de Amerikanen voor ongeveer 240 miljoen gulden aan Europese agrarische import met strafheffingen treffen. Bijna zestig procent daarvan zou gedekt worden door de Nederlandse export van trostomaten naar de VS.

"De haviken zitten vooral bij de United States Trade Representatives, dat over de sancties gaat", Jaap van der Veen, voorzitter van het Produktschap voor Groenten en Fruit, die in de Verenigde Staten heeft onderhandeld over de kwestie. "Daar was het soms net of we tegen een muur aanliepen."

Meer gehoor vonden de vertegenwoordigers bij het Amerikaanse landbouwministerie, dat beloofde oog te houden voor de Nederlandse belangen. "Daarnaast hebben we groentenimporteurs als Giant opgeroepen om verzet aan te tekenen, en hebben we twee advocaten ingeschakeld om voor onze zaak te lobbyen", zegt Van der Veen. "We wilden duidelijk maken dat een schadepost van 140 miljoen voor de Nederlandse tuinbouw onevenredig is."

Of het door het lobbyen komt, kan Van der Veer niet zeggen. Feit is dat de Amerikanen besloten de Nederlandse tomatenexport ongemoeid te laten. In plaats daarvan werd de Nederlandse export van uien naar de VS, ter waarde van 3,4 miljoen, gesanctioneerd met strafheffingen. Triest voor de sector, aldus het Productschap, maar beter dan de megaboete voor de Nederlandse tomatensector.

Toch is Van der Veen niet helemaal gerust op de zaak. "De genetisch gemodificeerde groenten komen eraan, en de Amerikanen zijn koploper op dat gebied", zegt hij. "Als er niet snel een diplomatieke oplossing komt, ligt er nog heel wat ruzie in het verschiet."

Weekblad voor Wageningen UR, 5 augustus 1999.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.