Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 29-9-2019

Afslanken verlaagt de bloeddruk

Een kilo gewichtsverlies verlaagt de bloeddruk met ongeveer een millimeter kwikdruk. Dat ontdekten onderzoekers van de leerstoelgroep Humane voeding van Wageningen Universiteit toen ze de gegevens van twee dozijn eerdere studies bij elkaar veegden en opnieuw analyseerden.

"Voor de zomer publiceerden we een meta-analyse waaruit bleek hoeveel de bloeddruk daalt door vermindering van de inname van zout", zegt dr Marianne Geleijnse. "Die publicaties maken deel uit van een project dat we in 1999 zijn begonnen. Daarin proberen we een overzicht te geven van de invloed op de bloeddruk van onze manier van leven. De belangrijkste publicatie verschijnt volgend jaar."

Van alle zeven factoren waar Geleijnse en haar collega-onderzoekers naar hebben gekeken was lichaamsgewicht de belangrijkste. De systolische bloeddruk - de bloeddruk op het moment dat het hart samentrekt - zakte met bijna een millimeter kwikdruk per kilo verloren lichaamsgewicht. De daling van de diastolische bloeddruk - de bloeddruk tussen twee hartslagen in - was in dezelfde orde van grootte.

"De studies die we gebruikten gingen over mensen die afslanken door een dieet en een bewegingsprogramma", zegt Geleijnse. "De proefpersonen verloren daarbij vooral vet en wonnen meestal een beetje spiermassa. Maar of het nu de vermindering van het lichaamsvet was waardoor de bloeddruk zakte, of de vermindering van het lichaamsgewicht, dat kunnen we niet zeggen."

De analyse bracht ook aan het licht dat het gebruik van bloeddrukverlagende medicijnen, zoals diuretica of betablokkers, het effect van de afslankprogramma's versterkte. Hoe dat verband precies in elkaar steekt is onduidelijk.

De meta-analyse is uitgevoerd als afstudeervak door twee studenten, Judith Neter en Bianca Stam. "Ikzelf heb eerst quick and dirty een analyse gedaan", zegt de onderzoeker. "Daar komt vaak hetzelfde uit als wanneer je het netjes doet, maar je kunt de resultaten niet publiceren. De studenten hebben het gedaan zoals het hoort."

Het artikel verschijnt binnenkort in Hypertension.

Weekblad voor Wageningen UR, 25 september 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.