Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 10-2-2019

Afslanken onder stress? Dikke buik...

Afvallen en tegelijkertijd een dikke buik krijgen? Je moet er niet aan denken, maar volgens Zweedse bewegingswetenschappers kan het. Ze hebben het verschijnsel vastgesteld bij zeezeilers die ze tijdens de Volvo Ocean Race van 2001-2002 zorgvuldig hebben bestudeerd.

Tijdens de race, die vijf maanden duurde, verloren de zeilers een paar kilo lichaamsgewicht. Hun vetpercentage zakte van zestien procent naar veertien procent. Toch hadden de zeilers na afloop van de race meer buikvet in hun midsectie dan daarvoor.

Het gevolg van de niet te onderschatten stress die gepaard gaat met zeilen, denken de onderzoekers. Chronische stress zorgt voor suikerziekte-achtige verschijnselen, waardoor vet zich makkelijker afzet in de buikstreek. Dat is niet alleen geen mooi gezicht, het is ook nog ongezond. Buikvet is slechter voor hart en bloedvaten dan vet op andere plaatsen.

'Dit onderzoek is niet alleen relevant voor zeezeilers' schrijven de Zweden. 'De hoeveelheid stress tijdens een race is aanzienlijk, maar niet groter dan je vindt bij mensen met een veeleisend beroep, geldzorgen of persoonlijke problemen.'

Sport & Fitness, mei 2008.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.