Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 6-10-2019

Afrikaanse kruiden stimuleren afgifte van prolactine

De kruiden die vrouwen in Burkina Faso gebruiken om hun kind meer moedermelk te geven hebben een hormonale werking. Dat ontdekte een Wageningse promovenda.

Zourata Lompo-Ouedraogo inventariseerde welke kruiden haar landgenoten het meest gebruikten als de afgifte van melk onvoldoende was, en deed daarna met het meest gebruikte Acacia nilotica var Adansonii proeven op ratten.

Lompo-Ouedraogo ontdekte dat het middel de afgifte van het hormoon prolactine stimuleert. Prolactine zet de melkklieren aan tot groei en stimuleert de aanmaak van melk. Medicijnen als bromocryptine, die de productie van het hormoon afremmen en de groei van de melkklieren remmen, deden het effect van de plant teniet.

Omdat in Burkina Faso bijna alle moeders hun kinderen moedermelk geven, zou het gebruik van dit soort kruiden en planten meer aandacht moeten krijgen in de nationale gezondheidsprogramma's, concludeert de onderzoeker.

Lompo-Ouedraogo promoveerde op 14 oktober aan Wageningen Universiteit bij prof. Daan van der Heide, hoogleraar Fysiologie van mens en dier, en prof. Laya Sawadogo van de universiteit van Ouagadougou.

Weekblad voor Wageningen UR, 16 oktober 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.