Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 18-5-2019

De Adonishetze

De media hebben het boek The Adonis Complex uitgebreid besproken. In dat boek beweert de Amerikaanse psychiater Harrison Pope dat bodybuilders psychische hulp nodig hebben. Pope inspireert een groeiend leger hulpverleners, die denken dat bodybuilders eigenlijk onzekere mannen zijn, die door sterke vrouwen in hun omgeving zijn gaan twijfelen aan hun mannelijkheid.

Kijk, zegt Pope, omdat ze fysiek sterker zijn, hadden mannen het vroeger voor het zeggen. Toen kwam de automatisering en was lichaamskracht niet meer belangrijk. Vrouwen gingen werken, verdienden geld en kregen net zoveel in de melk te brokkelen als mannen.

Op alle fronten, in de politiek, op school, op het werk en thuis, in de keuken en in bed, moesten mannen een stapje doen. Daar hebben mannen moeite mee. Ze voelden zich ont-mand en proberen dat te compenseren door spieren te ontwikkelen. Ze gaan trainen met gewichten en spuiten zich het schompes aan de anabole steroiden. Maar gelukkig is er nu een Amerikaanse psychiater, die bodybuilders met Prozac en gesprekstherapie kan genezen.

Nou heeft Harrison Pope al vaker onthullende onderzoeken over bodybuilding gepubliceerd. Hij kwam eerst met lichaamsdismorfie op de proppen - het verschijnsel dat sommige bodybuilders zichzelf niet groot genoeg vinden, en zich tot het uiterste inspannen om nog groter te worden. Daarna ontdekte hij dat een kleine groep bodybuilders heroinevervanger Nubain gebruikten, daaraan verslaafd raakten en vervolgens ook andere opiaten gingen gebruiken. Met alle gevolgen van dien.

De theorie van de psychisch zieke bodybuilder rammelt. Als mannen inderdaad zoveel problemen met geemancipeerde vrouwen zouden hebben, dan liepen er in Nederland ondertussen miljoenen bodybuilders rond. Dat is niet zo.

Het aantal bodybuilders is niet groter dan enkele tienduizenden. Geen wonder. Bodybuilding is een zware sport, die extreme zelfdiscipline vraagt. Slechts een kleine groep mannen heeft de wilskracht, de zelfdiscipline en het intellect dat nodig is om de sport vol te houden. Meestal zijn het mannen die zich in de samenleving uitstekend kunnen redden. Het zijn in ieder geval zeker geen mannen die gebukt gaan onder complexen over sterke vrouwen.

De hulpverleners gaan ook voorbij aan het geemancipeerde karakter van de bodybuildingsport. Er lopen wel heel erg veel sterke vrouwen in de bodybuilding rond, en de mannen hebben het daar niet moeilijk mee. Sterker nog, ze bewonderen ze.

En ja, excessief dopinggebruik in de bodybuildingsport komt voor. Net zoals je in kroegen excessief drankgebruik tegenkomt of obsessief werkgedrag op kantoor. Je hebt ook mensen die ziekelijk veel kruiswoordpuzzelen.

In de sociologie heten mensen als Pope 'morele ondernemers': deskundigen die niet niet eerder geidentificeerden groepen zielepieten ontdekken met een probleem - en vervolgens een offensief beginnen om iedereen ervan te overtuigen hoe ernstig de situatie wel niet is. Ze schrijven er nota's, rapporten en boeken over vol.

Ze schetsen een alarmerend beeld in spraakmakende interviews. Hun boodschap komt altijd op hetzelfde neer. Hier moet worden ingegrepen! Er moeten wetten komen. En een bureau, een stichting, een instelling, en een kliniek. Hulpverleners moeten worden opgeleid en brochures gedrukt. En een databank, dat is ook nooit weg. Natuurlijk kost zoiets geld, maar daarvoor hebben we de belastingbetaler. Echte ondernemers verdienen zelf hun geld, maar morele ondernemers hebben eigen financieringsmodellen.

Als de gemoederen zijn bedaard zit de morele ondernemer op een pluche stoel, ergens in een nieuw gebouw, en geniet hij van een uitstekend salaris. Een legertje hulpverleners is voor hem bezig met het oplossen van andermans problemen. Problemen, waarvan niemand vroeger ooit had gehoord. Af en toe laat de morele ondernemer nog een rapportje het licht zien, waarin staat dat hij de zaken onder controle heeft, maar dat het probleem nog groter is dan hij aanvankelijk had gedacht. Ook onder pingpongers en triviantspelers blijkt een levensgroot dopingprobleem te bestaan.

Bijvoorbeeld.

Omdat wij het in ons land veel te goed hebben, neemt het aantal morele ondernemers zorgwekkend snel toe. Zelfs onschuldige lichaamsbouwers worden inmiddels door deze engerds lastiggevallen.

Lees mijn rapport maar, dat ik in opdracht van Actiecomite UltimateBody aan het schrijven ben. Dit kan zo niet langer! We hebben een wet nodig die dit type nutteloze hulpverlening verbiedt. En er moet een stichting komen, een organisatie die zich wijdt aan het arresteren van alle overtollige hulpverleners in Nederland. Om zeker te zijn dat we niemand overslaan, moeten we natuurlijk een database opzetten, waarin alle tuthola's met een Jezuscomplex staan geregistreerd.

Deze nobele organisatie heeft natuurlijk weer een directeur nodig. Iemand met visie. Iemand die bereid is op z'n tijd een alarmerend rapport te schrijven, en daarvoor uiteraard een vorstelijk salaris mag incasseren.

Hmm. Wie zou die verantwoordelijke taak nou het beste op zich kunnen nemen?

UltimateBody.nl, februari 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.