Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 15-2-2019

Adiponectin maakt slank

Er zit misschien een nieuw afslankmiddel aan te komen. Onderzoekers van de University of Pennsylvania publiceerden zojuist een proef met dikke muizen, die door injecties met een pas ontdekt hormoon vet verloren en meer energie gingen verbruiken. Dat hormoon heet adiponectin.

Adiponectin wordt normaliter door vetcellen aangemaakt, maar alleen als ze niet groeien. Als dat wel gebeurt, daalt de concentratie adiponectin in het lichaam. Als dikke muizen injecties met het hormoon krijgen, gaan ze meer vet verbranden en vermindert de concentratie glucose en vetachtige stoffen in hun bloed. Adiponectin zorgt er kennelijk voor dat de cellen meer brandstoffen opnemen uit het bloed.

Adiponectin lijkt een beetje op leptine, een hormoon dat vetcellen afgeven als ze groeien. Hoge leptinespiegels verminderen het hongergevoel en verhogen de stofwisseling. Bij proefdieren is leptine een effectief afslankmiddel, maar bij mensen werkt het niet.

Door de teleurstellende resultaten van de experimenten met leptine willen de onderzoekers niet te hoog van de toren blazen. "Misschien werkt adiponectin bij mensen, misschien ook niet", zegt onderzoeker Rexford Ahima. "Je hoort mij nog niet zeggen dat adiponectin als afslankmiddel op de markt komt."

Sport & Fitness, datum onbekend.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.