Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 22-9-2019

In aardappels zitten grondstoffen voor hormonen

Het is een Wageningse promovendus op een haar na gelukt op een goedkope manier grondstoffen voor hormonen uit aardappels te halen. Daarmee is de hoop op een doorbreking van de hegemonie van Chinese farmaceuten op de grondstoffenmarkt voorlopig vervlogen. [Link]

Anabole steroiden, ontstekingsremmende corticosteroiden maar ook de hormonen in anticonceptiva worden allemaal gemaakt van dezelfde stof: dehydropregnenolon-acetaat (DPA). Farmaceuten maken het uit extracten van de wilde yam, een tropische plant waarin een stof zit die op DPA lijkt. De wilde yam groeit zo goed in China dat de Chinese farmaceuten de grondstoffenmarkt domineren.

De Wageninghse chemicus ir Patrick Vronen heeft onderzocht of hij van natuurlijke chemicalien in de aardappel DPA kan maken. "In aardappels zitten vrij veel glyco-alkaloiden, die door een simpele bewerking veranderen in solanidine, waarvan je DPA kunt maken", zegt de promovendus.

Glyco-alkaloiden komen in grote hoeveelheden als reststroom vrij bij de productie van zetmeel en zijn spotgoedkoop. Toch zullen farmaceuten voorlopig geen hormonen op aardappelbasis gaan maken, denkt Vronen. "Al bij een van de eerste stappen in het proces heb je broomcyanide nodig. Broomcyanide is zonder meer giftig, en mag alleen worden gebruikt als de producent dure veiligheidsmaatregelen neemt. Dat maakt het proces niet rendabel."

De door Vronen uitgewerkte technologie verdwijnt dus voorlopig in een bureaula. En daar komt hij pas uit als iemand een niet-giftig alternatief voor broomcyanide ontdekt.

Vronen werkte samen met de Nederlandse hormoonfabrikant Diosynth. Hij kreeg subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. [Link]

Vronen promoveerde op 11 juni aan Wageningen Universiteit bij prof. Aede de Goot, hoogleraar in de Bio-organische chemie.

Weekblad voor Wageningen UR, 12 juni 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.