Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 14-8-2019

Genpieper maakt bioplastics

Het is de Wageningse promovendus Andrea Romano gelukt om gemodificeerde aardappelcellen kleine hoeveelheden bioplastic te laten aanmaken. Het gaat om de kunststof PHA - voluit: polyhydroxyalkanoaat, een bioplastic waarvan onderzoekers hopen dat het kunststoffen op basis van minerale olie kan vervangen.

"Een aantal soorten bodembacterien maakt van nature PHA", zegt begeleider en copromotor dr Hans Mooibroek van de afdeling Bioconversie van het Wageningse onderzoeksinstituut ATO. "Onderzoekers zijn technisch al goed in staat die bacterien in grote reactoren aan het werk te krijgen. De productie door bacterien is echter nog steeds niet winstgevend voor bulkhoeveelheden. Vandaar dat wetenschappers wereldwijd onderzoeken of je dit polyester ook als hernieuwbare grondstof door planten kunt laten aanmaken. Het is al geprobeerd met ondermeer zandraket en koolzaad, en Romano probeerde het met de aardappel."

Het op ATO uitgevoerde onderzoek slaagde gedeeltelijk. Romano vond een manier om een hele set genen tegelijkertijd in het genoom van een aardappel te sluizen. Transgene aardappelcellen, die los rondzweefden in een voedende vloeistof, maakten vervolgens de kunststof aan. Het lukte ook in bladeren van intacte aardappelplanten, maar nog niet in knollen.

"Het ging om kleine hoeveelheden", zegt Mooibroek. "Genoeg om aan te tonen en proof of principle te leveren, maar lang niet genoeg om een alternatief te vormen voor productie door bacterien." Deels komt dat doordat aardappels maar een beperkt aantal soorten PHA-moleculen kunnen produceren vergeleken met het aantal dat bodembacterien aanmaken. "Maar het onderzoek naar PHA's gaat door", zegt Mooibroek.

Andrea Romano promoveert op 14 oktober aan Wageningen Universiteit bij prof. Linus van der Plas, hoogleraar in de plantenfysiologie en prof. Richard Visser, hoogleraar plantenveredeling.

Weekblad voor Wageningen UR, 10 oktober 2002.




Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.